Φάρμακο… ποιός; Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!
25 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού.
Ο φαρμακοποιός μας! Σχεδόν πάντα τον ξέρουμε με το μικρό του όνομα. Ο κύριος Νίκος, η κυρία Αγλαΐα, ο άνθρωπος που είναι πάντα πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου για να μας συμβουλεύσει, να μας καθοδηγήσει και να μας κατευθύνει. Ο άνθρωπος με τη λευκή ποδιά που εμπνέει εμπιστοσύνη σε εμάς και τις οικογένειές μας.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού (25 Σεπτεμβρίου) θα θέλαμε να αφιερώσουμε λίγες γραμμές σε αυτό τον επιστήμονα και άνθρωπο. Να μάθουμε για αυτόν, αλλά και για το φαρμακείο, να δούμε την ιστορική πορεία μέσα από τους αιώνες, αλλά και τι είναι αυτό που κάνει τον φαρμακοποιό τόσο ιδιαίτερο. Ας ξεκινήσουμε!
Αρχαία Ελλάδα και ελληνορωμαϊκή περίοδος
Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, είναι στην αρχαία Ελλάδα, όπου, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η ιατροφαρμακευτική επιστήμη και το φάρμακο αποβάλλουν το περιεχόμενο της δεισιδαιμονίας και αποκτούν επιστημονικό υπόβαθρο.
Η επανάσταση αρχίζει φυσικά με τον Ιπποκράτη (460 π.Χ. – 377 π.Χ.), που πρώτος συσχετίζει τις ασθένειες με τα αίτιά τους και στηρίζει τη θεραπεία τους στις ιδιότητες των πρώτων φαρμάκων, φυτών και βοτάνων. Ο Ιπποκράτης παρατηρεί, ταξινομεί, απορρίπτει τις αβάσιμες θεωρίες αναζητά την κριτική συζήτηση και θεωρείται δίκαια ο πατέρας της ιατρικής και της φαρμακευτικής.
Στη διάρκεια της ελληνορωμαϊκής περιόδου, ζουν 2 ακόμη γίγαντες της φαρμακευτικής. Ο Διοσκουρίδης (40 – 90 μ.Χ.) ήταν ο πιο διάσημος φαρμακογνώστης και φαρμακολόγος της αρχαιότητας. Το πεντάτομο έργο του “Περί ύλης ιατρικής” περιγράφει παραπάνω από 600 φυτικά φάρμακα και είναι το πρώτο βιβλίο που θα τυπωθεί το 1499, αμέσως μετά την Αγία Γραφή!
Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Γαληνός (131 – 201 μ.Χ.) που θεωρείται πατέρας της φαρμακευτικής επιστήμης. Γνώρισε τη φαρμακευτική παντού στον τότε γνωστό κόσμο και τελικά εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, δημιουργώντας κατάστημα στο οποίο παρασκεύαζε ο ίδιος τα φάρμακα.
Ο σύγχρονος φαρμακοποιός
Ποιος είναι όμως αλήθεια ο ορισμός του φαρμακοποιού στον εικοστό πρώτο αιώνα; Ας τον δούμε! Φαρμακοποιός λοιπόν ορίζεται ο ειδικός επιστήμονας στα φάρμακα, στις ουσίες με βιολογική δράση (πχ τοξίνες) και σε κάθε βοηθητική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκων.
Ο σύγχρονος φαρμακοποιός γνωρίζει άριστα τον μηχανισμό δράσης των φαρμάκων και άρα και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η χρήση τους ώστε να επιτυγχάνονται τρεις κρίσιμοι στόχοι:
- Η μέγιστη ωφέλεια από το φάρμακο
- Η ελάχιστη ανεπιθύμητη δράση
- Η μη αλληλεπίδραση φαρμάκων μεταξύ τους
Διαρκής εκπαίδευση
Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα φάρμακα στις μέρες μας ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες, ενώ συνεχώς κυκλοφορούν νέα σκευάσματα. Ο φαρμακοποιός μας αποφοίτησε από τις πανεπιστημιακές φαρμακευτικές σχολές με ένα άριστο υπόβαθρο γνώσεων. Αυτό όμως δεν αρκεί! Για αυτό, ο κύριος Νίκος, η κυρία Αγλαΐα, αλλά και κάθε φαρμακοποιός εκπαιδεύεται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε μας ανάγκη και σε κάθε μας ερώτημα.
Τρία ρήματα για τον φαρμακοποιό μας
Αν θέλαμε να απομονώσουμε τρία από τα πολλά ρήματα με τα οποία θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον φαρμακοποιό μας, αυτά θα ήταν τα εξής:
Ο φαρμακοποιός μας ξέρει: δεν είναι τυχαία η φράση “ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας”! O φαρμακοποιός είναι ο άνθρωπος που έχει τις γνώσεις για κάθε θέμα που αφορά τόσο τα φάρμακα που πιθανόν να χρειαζόμαστε όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ο φαρμακοποιός μας ενημερώνει: πώς θα πάρουμε το φάρμακο; Πριν ή μετά το φαγητό; Ένα ή δύο την ημέρα; Και αν το ξεχάσουμε, τι πρέπει να κάνουμε; Ο φαρμακοποιός μας είναι αυτός που θα μας δώσει οδηγίες για τη λήψη, τη φύλαξη των φαρμάκων, αλλά και τη διατροφή μας ή τις δραστηριότητες που πρέπει να επιδιώκουμε ή να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.
Ο φαρμακοποιός μας συμβουλεύει: πολλές περισσότερες φορές από ό,τι πηγαίνουμε στον γιατρό μας, πηγαίνουμε στον φαρμακοποιό μας! Είναι ο πρώτος που θα επισκεφθούμε τον χειμώνα όταν η μύτη μας “τρέχει”, αλλά και αυτός που θα ζητήσουμε τη γνώμη του για σε κάθε θέμα που αφορά φάρμακα και άλλες βιοδραστικές ουσίες.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.
Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.