Ιός του Δυτικού Νείλου: τα νεότερα από το δυτικό μέτωπο.
Συνήθως λέμε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν νέα. Διαβάζοντας όμως εφημερίδες και μπαίνοντας σε portals υγείας (και όχι μόνο), βλέπουμε ότι αυτό το καλοκαίρι, υπάρχουν νέα, όχι όμως ευχάριστα. Μιλάμε φυσικά για τα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί τόσο στη χώρα μας, όσο και σε γειτονικά κράτη (Σερβία και Ιταλία).
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας από τους πιο απρόβλεπτους ιούς. Μετά από μία πενταετία (2010 – 2014) με πάνω από 600 κρούσματα στην Ελλάδα, ο ιός απουσίασε εντελώς από τη χώρα μας για δύο χρόνια (κανένα κρούσμα τα έτη 2015 – 2016) και επανεμφανίστηκε πέρυσι με 48 συνολικά κρούσματα.
Καθώς η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορεί να αποβεί μοιραία και ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία σε όλους μας. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί πώς μεταδίδεται ο ιός, ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου και πώς μπορούμε να προστατευθούμε με κάποια απλά μέσα.
Από την Ουγκάντα… χωρίς αγάπη
Ας ξεκινήσουμε ιστορικά. Ο ιός απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1937 σε εμπύρετο γυναίκα στην Ουγκάντα, στην περιοχή του Δυτικού Νείλου (και έτσι πήρε φυσικά το όνομά του). Έκτοτε, παρουσίασε σποραδικά κρούσματα, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο και θεωρείτο ιός χαμηλής επικινδυνότητας.
Όμως, επιδημίες στην Αλγερία το 1994 και τη Ρουμανία το 1996 άλλαξαν την κατάσταση. Το 1999, ο ιός κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο δυτικό ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, ο ιός εμφανίζεται ενδημικά πλέον, παντού στον πλανήτη, και φυσικά στη χώρα μας.
Πώς μεταδίδεται
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι το τσίμπημα από μολυσμένο κοινό κουνούπι (είδος Culex), το οποίο έχει πριν τσιμπήσει μολυσμένα πτηνά. Πολύ σπάνιοι τρόποι μετάδοσης στον άνθρωπο είναι η μεταμόσχευση οργάνων, η μετάγγιση μολυσμένου αίματος, η κάθετη μετάδοση από μητέρα σε έμβρυο, ο θηλασμός και η έκθεση επαγγελματιών υγείας. Η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Συμπτώματα
Ας αρχίσουμε με τα καλά νέα πρώτα. Το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Από εκεί και πέρα, 1 στα 5 άτομα αναπτύσσουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πόνοι στις αρθρώσεις, έμετος, διάρροια ή δερματικά εξανθήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου ανακάμπτουν εντελώς, αλλά η κόπωση και η αδυναμία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.
Περίπου 1 στους 150 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου) ή μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).
Τα συμπτώματα της σοβαρής ασθένειας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρασης, μούδιασμα και παράλυση. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνουμε τη χαμηλή θνητότητα της νόσου που είναι περίπου 1 θάνατος σε χίλιες λοιμώξεις.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως διαβήτης, καρκίνος, υπέρταση, νεφρική νόσος, καθώς και άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, κινδυνεύουν περισσότερο.
Προστασία
Καθώς, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα κρούσματα οφείλονται στο κοινό κουνούπι, η προστασία έγκειται στο να αποφεύγουμε, όσο τον δυνατόν περισσότερο, τα τσιμπήματα από κουνούπια. Δείτε παρακάτω πώς!
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Εάν θέλετε φυσικό απωθητικό, μπορείτε να δοκιμάσετε σιτρονέλα.
- Προσπαθήστε να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό, καθώς τα κουνούπια έλκονται από την υπερβολική σωματική θερμοκρασία.
- Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση. Όχι μόνο θα ζεσταθείτε, αλλά θα παράξετε και διοξείδιο του άνθρακα μέσω της αναπνοής, το οποίο τα κουνούπια μυρίζουν από μακριά.
- Μακριά μανίκια και παντελόνια σε εξωτερικούς χώρους είναι must.
- Σίτες στα παράθυρα βοηθούν.
- Ανεμιστήρες και κλιματιστικά δυσχεραίνουν την προσέγγιση κουνουπιών.
- Κουνουπιέρες για τα μωρά.
- Όχι λιμνάζον νερό σε γλάστρες, δοχεία, βάζα κλπ (αποτελεί σημείο εναπόθεσης αυγών κουνουπιών).
- Κούρεμα γρασιδιού και φυλλωσιών.
- Τέλος, αποφύγετε τα ταξίδια και τη διαμονή σε υγρές και ελώδεις περιοχές.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!