Καπνός: Δηλητηρίαση του πλανήτη μας

Ο τίτλος αυτής της παραγράφου “Καπνός: Δηλητηρίαση του πλανήτη μας” δεν προέρχεται από εμάς. Είναι το όνομα της ειδικής έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που φωτίζει με αδιάσειστα στοιχεία το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καπνοβιομηχανίας, “από το χωράφι μέχρι το τασάκι”.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -CO2– που προέρχονται από τη λειτουργία της καπνοβιομηχανίας ανέρχονται σε 84 μεγατόνους ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των ετήσιων εκπομπών της παγκόσμιας εμπορικής αεροπορίας. Επιπλέον, εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, η βιομηχανία παράγει ετησίως 5,2 δισεκατομμύρια κιλά μεθανίου, επιτείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στις εκλύσεις. Η καλλιέργεια του καπνού συνεπάγεται αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων δασών, εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και σημαντική κατανάλωση φυσικών πόρων. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία έτη 600 εκατομμύρια δέντρα έχουν κοπεί και 22 δισεκατομμύρια λίτρα νερού έχουν καταναλωθεί για την παραγωγή καπνού. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απλά στατιστικά, αλλά αποτελούν απτή απόδειξη της περιβαλλοντικής ζημιάς.

 

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός καπνιστή

Αλήθεια, έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιο μπορεί να είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός καπνιστή; Θα εκπλαγείτε. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένας καπνιστής που καταναλώνει ένα πακέτο την ημέρα, για 50 έτη, ευθύνεται για:

  • 5,1 τόνους εκπομπών CO2
  • Κατανάλωση 1355 κυβικών μέτρων νερού
  • Ενέργεια ίση με αυτή που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση ενός νοικοκυριού στην Ινδία για 15 χρόνια.

 

Αποτσίγαρα: μικρά, αλλά καταστροφικά

Τα προϊόντα καπνού δεν σταματούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον ούτε όταν καταναλωθούν. Τα αποτσίγαρα, που συχνά πετιούνται απερίσκεπτα, είναι το πιο κοινό είδος απορριμμάτων στον κόσμο. Περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες καταλήγουν κάθε χρόνο σε ωκεανούς, ποτάμια, πεζοδρόμια και παραλίες.

Σημειώνεται ότι ένα μόνο αποτσίγαρο μπορεί να μολύνει έως και 100 λίτρα νερού, απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες που περιέχει. Στη Μεσόγειο Θάλασσα, στη δική μας “γειτονιά” εκτιμάται πως το 40% των απορριμμάτων που εντοπίζονται είναι γόπες τσιγάρων, οι οποίες απειλούν άμεσα τη θαλάσσια ζωή και εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα μέσω ψαριών και πουλιών που τις καταπίνουν, πιστεύοντας πως πρόκειται για τροφή.

Επιπλέον, τα φίλτρα των τσιγάρων περιέχουν μικροπλαστικά, τα οποία δεν αποσυντίθενται εύκολα και συσσωρεύονται στους ωκεανούς, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα.

 

Ανθρώπινες ζωές στη σκιά του καπνού

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν είναι ο μόνος τομέας που βάλλεται από τη βιομηχανία του καπνού. Οι ίδιοι οι καλλιεργητές καπνού, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά, εκτίθενται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες νικοτίνης. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., ένα 25% περίπου των καλλιεργητών πάσχει από δηλητηρίαση λόγω απορρόφησης νικοτίνης μέσω του δέρματος, η οποία ισοδυναμεί με κατανάλωση έως και 50 τσιγάρων ημερησίως.

Σημειώνεται επίσης, ότι σε χώρες με περιορισμένους φυσικούς πόρους, η καλλιέργεια καπνού αντικαθιστά άλλες, πιο βιώσιμες καλλιέργειες τροφίμων, εντείνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και τη φτώχεια.

 

Ένας πλανήτης που ασφυκτιά

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος δεν αφορούν μόνο τους καπνιστές. Το κάπνισμα σκοτώνει τα δέντρα, μολύνει τα ποτάμια και τους ωκεανούς, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη μας. Η διακοπή του καπνίσματος είναι, πέρα από ζήτημα ατομικής υγείας, μια πράξη οικολογικής ευθύνης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!