Προσέχω το σάκχαρό μου
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Αυτό συμβαίνει είτε γιατί ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι σε επαρκή ποσότητα.
Πόσα είδη διαβήτη υπάρχουν;
Διακρίνεται στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στο διαβήτη κυήσεως και σε άλλους ειδικούς, σπάνιους τύπους.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ
Το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, δηλαδή δεν επαρκώς οι μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια. Η μεταβολική αυτή δυσλειτουργία μπορεί αφ’ ενός να προληφθεί με απώλεια σωματικού βάρους, τακτικά γεύματα με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων και καθημερινή σωματική άσκηση, και αφ’ ετέρου να αντιμετωπισθεί με αντιδιαβητικά δισκία ή και ινσουλίνη σπανιότερα εφόσον χρειαστεί.
Η διάγνωση του ΣΔ τύπου ΙΙ προσφέρει δύναμη στην κατεύθυνση της δυνατότητας που έχει ο εξεταζόμενος να αναγνωρίσει και να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας του με κατάλληλη διατροφική παρέμβαση και τακτική σωματική άσκηση.
Διαγνωστικά κριτήρια Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C)
- Φυσιολογικές τιμές <5.7%
- Προδιαβήτης 5.7 – 6.4%
- Διαβήτης >6.5%
Σάκχαρο νηστείας (FPG)
- Φυσιολογικές τιμές ≤ 100 mg/dl
- Προδιαβήτης 100 – 125 mg/dl
- Διαβήτης ≥ 126 mg/dl
Τεστ ανοχής γλυκόζης (OGTT)
- Φυσιολογικές τιμές ≤ 140 mg/dl
- Προδιαβήτης 140 – 199 mg/dl
- Διαβήτης ≥ 200 mg/dl
Κριτήρια για την ανίχνευση εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη σε ασυμπτωματικούς ενήλικες
- Έλεγχος του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε υπέρβαρους [ ΔΜΣ >25,9 kg/m2 ] και σε παχύσαρκους ενήλικες [ ΔΜΣ >30 kg/m2 ] που έχουν ένα ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:
- συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη
- φυλή και εθνικότητα υψηλού κινδύνου (π.χ. Αφροαμερικανός, Λατίνος, Ιθαγενής Αμερικανός, Ασιάτης, Αμερικανός, Νησιώτης του Ειρηνικού)
- ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή υπέρταση (≥130/80 mmHg ή σε θεραπεία για υπέρταση)
- επίπεδο χοληστερόλης HDL <35 mg/dL (<0,9 mmol/L) ή/και επίπεδο τριγλυκεριδίων >250 mg/dL (>2,8 mmol/L)
- άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- καθιστικό τρόπο ζωής
- άλλες κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη (π.χ. σοβαρή παχυσαρκία)
- Άτομα με προδιαβήτη (ΗbA1C >5,7% [>39 mmol/mol], IFG -διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας, ή IGT- διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη) θα πρέπει να ελέγχονται ετησίως.
- Γυναίκες που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη κύησης θα πρέπει να κάνουν επανέλεγχο τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια.
- Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να ξεκινούν έλεγχο στην ηλικία των 35 ετών.
- Εάν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά, ο επανέλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε διαστήματα τουλάχιστον ανά 3 έτη.
- Άτομα με HIV, έκθεση σε φάρμακα υψηλού κινδύνου, ιστορικό παγκρεατίτιδας.
9 +1 tips για να βελτιώσετε τα επίπεδα σακχάρου
- Κατανείμετε ομοιόμορφα τους υδατάνθρακες ανάμεσα στα γεύματα της ημέρας και προσπαθήστε να καταναλώνετε ίδια ποσότητα υδατανθράκων κάθε μέρα.
- Ελέγξτε τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών και προτιμήστε την κατανάλωση αυτών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
- Προτιμήστε μη θερμιδογόνα υποκατάστατα ζάχαρης όπως στέβια, ασπαρτάμη, ζαχαρίνη.
- Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών (όπου επιτρέπεται με την φλούδα).
- Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης και εντάξτε τις φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή: νιφάδες βρώμης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά με φλούδα.
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα, αποφύγετε τα προϊόντα κρέατος και προτιμήστε λιπαρά ψάρια και πουλερικά.
- Συνδυάστε τους υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ρύζι, παξιμάδι, μακαρόνια, φρούτα κ.α.) με μία πηγή πρωτεΐνης (π.χ. τυρί, αυγό κοτόπουλο κ.α.) ή «καλών» λιπαρών (π.χ. ξηροί καρποί, αβοκάντο κ.α.) για πιο ομαλή αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα.
- Αποκτήστε και διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος = κιλά / ύψος (μ)2, φυσιολογικό εύρος: 18,5-24,9).
- Αποφύγετε την κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων (τηγανητά τρόφιμα, σνακ εμπορίου, μαγιονέζα κ.α.)
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1 μερίδα/ ημέρα για τις γυναίκες και 2 μερίδες/ημέρα για τους άντρες.
Παραδείγματα τροφών που περιέχουν χαμηλό και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως :
- Φρέσκα φρούτα (όχι πολύ ώριμα)
- Προϊόντα ολικής αλέσεως π.χ. νιφάδες βρώμης, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι,
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους
- Νερό, ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμόνι, αναψυκτικό με γλυκαντικό/υποκατάστατο ζάχαρης
- Ωμές και μαγειρεμένες τροφές με πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και ελεγχόμενους υδατάνθρακες
Αποφύγετε τρόφιμα αυξημένου γλυκαιμικού δείκτη, όπως :
- Συσκευασμένους χυμούς φρούτων, κονσέρβες φρούτων με σιρόπι, επιδόρπια φρούτων, φυσικούς χυμούς
- Ραφιναρισμένους υδατάνθρακες από λευκό αλεύρι, όπως λευκό ψωμί και ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, κριτσίνια, κράκερ, προϊόντα ζύμης/φούρνου
- Δημητριακά με ζάχαρη, μπουκίτσες βρώμης, granola και μπάρες δημητριακών
- Αναψυκτικά και ποτά (λικέρ, κοκτέιλ, γλυκό κρασί), αθλητικά ποτά
- Μαρμελάδες και γλυκά με ζάχαρη και μέλι (μπισκότα, κέικ, ντόνατ, σοκολάτες, καραμέλες)
- Προϊόντα που περιέχουν: ζάχαρη, σουκρόζη, γλυκόζη, σιρόπι, δεξτρόζη, μέλι, φρουκτόζη, μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού, συμπυκνωμένους χυμούς
- Τρόφιμα με αυξημένα κορεσμένα ή trans λιπαρά: τηγανητές πατάτες, τυρόπιτες, κουρού και προϊόντα φούρνου, κρέμα γάλακτος, τυποποιημένα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια κ.α.)
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!