Είστε στο γραφείο και το email στο οποίο απαντάτε είναι πολύ σημαντικό. Απορροφημένες και απορροφημένοι, γράφετε, σβήνετε, ξαναγράφετε και σιγά – σιγά αρχίζετε να καμπουριάζετε. Κάποιοι μάλιστα από εσάς σχεδόν ξαπλώνουν στην καρέκλα. Τα λεπτά περνούν, οι ώμοι κυρτώνουν και το κεφάλι σκύβει συνεχώς προς τα εμπρός.

Καθώς αναρωτιέστε ποια πρέπει να είναι η στάση σας στο email, έχετε δυστυχώς ξεχάσει τη στάση του σώματός σας. Και από εκεί, τόσο στην εργασία, όσο και στο σπίτι, ξεκινούν ποικίλα μυοσκελετικά προβλήματα. Δείτε τη σωστή στάση του σώματος, τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η σπονδυλική στήλη

Το κλειδί για τη σωστή στάση του σώματος είναι η σπονδυλική στήλη. Μία υγιής σπονδυλική στήλη έχει 3 φυσικές καμπύλες που σχηματίζουν το γράμμα “S”:

  • Μία στον λαιμό
  • Μία στο πάνω μέρος της πλάτης
  • Μία στο κάτω μέρος της πλάτης.

Η διατήρηση αυτών των καμπυλών είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή στάση του σώματος. Διατηρώντας το “S”… Sώζετε τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύες σας και μειώνετε την πιθανότητα για πόνο στη μέση και στην πλάτη.

 

Η σωστή στάση σώματος στην εργασία

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας στο εργασιακό σας περιβάλλον. Δείτε παρακάτω τις συμβουλές μας.

  • Στο γραφείο, τα πόδια σας πρέπει πάντα να ακουμπούν στο έδαφος όταν κάθεστε και να μην αιωρούνται ή ταλαντεύονται. Αν δεν φτάνουν, χαμηλώστε το ύψος της καρέκλας σας ή χρησιμοποιήστε υποπόδιο, στην κλίση που σας βολεύει.
  • Η θέση της οθόνης σας, εάν δουλεύετε σε υπολογιστή είναι σημαντική. Ιδανικά πρέπει να απέχει ένα περίπου χέρι από εσάς και η μέση της να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια σας.
  • Το πληκτρολόγιό σας όχι τοποθετημένο στην άκρη του τραπεζιού. Να υπάρχει χώρος ώστε να ακουμπάνε τα χέρια σας και να ξεκουράζονται οι καρποί σας.
  • Πρέπει να κάθεστε ευθυτενώς.
  • Οι ώμοι γυρισμένοι προς τα πίσω.
  • Το πηγούνι σφιγμένο.
  • Οι μηροί παράλληλα με το πάτωμα.
  • Να διατηρείτε επαφή μεταξύ της πλάτης του καθίσματός σας και την πλάτης σας και να αποφεύγετε να κάθεστε στην άκρη του καθίσματος. Καταπονείτε το σώμα σας, ενώ υπάρχει και κίνδυνος ατυχήματος.
  • Μέσα στο οκτάωρό σας, πρέπει να απομακρύνεστε από την οθόνη σας για τουλάχιστον είκοσι λεπτά με μισή ώρα. Προσοχή: αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνετε τη μία οθόνη για να πιάσετε την άλλη, δηλαδή την οθόνη του κινητού και να μπείτε στο Instagram! Περπατήστε, βγείτε έξω, κάντε μια βόλτα στο διπλανό άλσος.

 

Η σωστή στάση σώματος στο σπίτι

Με την έκρηξη της τηλεργασίας, ό,τι αναφέραμε παραπάνω για τον χώρο εργασίας, ισχύει και για τους εργαζόμενους στο σπίτι. Μάλιστα, χρειάζεται πολλές φορές, ακόμη περισσότερη προσοχή, καθώς στο σπίτι, απαλλαγμένοι από το βλέμμα των συναδέλφων, καθόμαστε πολλές φορές σε στάσεις ιδιαίτερα βλαβερές, καμπουριάζοντας υπέρ το δέον.

 

Η σωστή στάση σώματος περνάει από το σωστό στρώμα

Όμως, στο σπίτι, δεν αρκεί να έχετε μία ρυθμιζόμενη καρέκλα που στηρίζει σωστά τη μέση σας. Η σωστή στάση του σώματος περνά και μέσα από το σωστό στρώμα, στο οποίο περνάτε πάνω από το 30% του χρόνου σας. Αναζητήστε ένα στρώμα με ορθοπεδικότητα, που θα στηρίξει τη σπονδυλική σας στήλη, διατηρώντας τη στη φυσική της θέση. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη σύνθεση των υλικών του στρώματος και τον βαθμό σκληρότητάς του. Επιπλέον, ένα καλό στρώμα οφείλει να αγκαλιάζει το σώμα σας ανατομικά, σαν “κουκούλι”.

 

Η σωστή στάση σώματος και το κινητό

Τέλος, αφήσαμε για το τέλος, έναν από τους χειρότερους εχθρούς της στάσης του σώματος: το κινητό τηλέφωνο. Όταν κοιτάτε τη μικρή σας οθόνη και γέρνετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, ιδιαίτερα εάν περπατάτε, το βάρος στον λαιμό σας αυξάνεται. Πόσο αυξάνεται; Δείτε παρακάτω:

  • 0 μοίρες κλίση 4,5 κιλά (το βάρος κεφαλιού ενός ενηλίκου)
  • 15 μοίρες κλίση 12 κιλά
  • 30 μοίρες κλίση 18 κιλά
  • 45 μοίρες κλίση 22 κιλά
  • 60 μοίρες κλίση 27 κιλά

Μην σκύβετε λοιπόν κοιτώντας την οθόνη του κινητού σας, καθώς είναι ένας από τους τρόπους που ενδέχεται να σας οδηγήσουν στον φυσιοθεραπευτή!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!