Το σώμα σας είναι στο γραφείο, αλλά το μυαλό σας είναι ακόμα στο νησί με τα καταγάλανα νερά, τα γραφικά σοκάκια, και τα ρομαντικά εστιατόρια. Κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή μπροστά σας με δυσπιστία – κάποιος έχει 400 αδιάβαστα emails! Σας παίρνει ένα δέκατο του δευτερολέπτου να συνειδητοποιήσετε ότι αυτός ο κάποιος είστε εσείς.

Όσο και να μην το θέλετε, η ξαπλώστρα παραλίας έχει γίνει πια καρέκλα γραφείου και οι βουτιές στη θάλασσα βουτιές στην καθημερινότητα. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί συμβουλές για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας με την επιστροφή στη δουλειά και… καλό φθινόπωρο!

 

#01. Catchup και προγραμματισμός

Την πρώτη ημέρα στο γραφείο ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εργασίας, μετά τις διακοπές σας, κάνετε απλά catch up. Αποφύγετε να οργανώσετε ή να συμμετάσχετε σε συναντήσεις, καθώς η διάθεσή σας (και όχι μόνο η δική σας) είναι ακόμη χαλαρή, και η παραγωγικότητά σας δεν είναι στο 100%.

Αφιερώστε την πρώτη ημέρα για να δουλέψετε με τα πράγματα που έχουν συσσωρευθεί. Θα σας πάρει ένα υπολογίσιμο κομμάτι της ημέρας για να απαντήσετε σε όλα τα αδιάβαστα emails (δείτε και το tip της επόμενης παραγράφου), αλλά μόλις τελειώσετε θα έχετε ήδη ξεκινήσει να μπαίνετε σε ρυθμό. Αμέσως μετά, προγραμματίστε με διαύγεια την υπόλοιπη εβδομάδα. Φεύγοντας το απόγευμα (όχι το βράδυ!) από τη δουλειά, θα νιώθετε ήδη πολύ καλύτερα.

 

#02. AutoReply

Έχει υπολογιστεί ότι, κατά μέσο όρο, ένας εργαζόμενος σε γραφείο, λαμβάνει 121 emails την ημέρα. Εάν κάνετε τον πολλαπλασιασμό με 15 ή και περισσότερες ημέρες διακοπών, είστε αντιμέτωποι, με το “καλημέρα” με πολλά περισσότερα emails από όσα μπορείτε να διαχειριστείτε.

Μία καλή και πρακτική συμβουλή είναι να στείλετε ένα γενικό μήνυμα σε όλους όσοι σας έχουν στείλει email κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Σε αυτό το μήνυμα, απλά εξηγήστε στους αποστολείς ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να απαντήσετε στα email τους και ότι εργάζεστε πάνω σε αυτό. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε σε πιο επείγουσες εργασίες.

 

#03. Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Αρκετές φορές, η επιστροφή από τις διακοπές θολώνει την κρίση και κάνει όλες τις υποχρεώσεις να φαίνονται ίδιες και επείγουσες. Καθώς απουσιάζατε για αρκετές ημέρες, όλα φαίνεται να έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να γίνουν “χθες”! Αυτό όμως, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να είστε αντιπαραγωγικοί.

Επιστρέφοντας στη δουλειά, ιεραρχήστε τις καθημερινές εργασίες, αλλά και τα μεγαλύτερα projects σας ως εξής:

  • Εργασίες ύψιστης προτεραιότητας. Πρέπει να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό.
  • Εργασίες σημαντικές, αλλά όχι επείγουσες. Πρέπει να βρείτε χρόνο για αυτές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ύψιστης προτεραιότητας.
  • Εργασίες ασήμαντες, αλλά επείγουσες. Ασχοληθείτε με αυτές στο τέλος της ημέρας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον συνάδελφο ή αναθέστε τις σε κάποιο άλλο μέλος της ομάδας σας.
  • Εργασίες ασήμαντες και όχι επείγουσες. Ξεχάστε τις για λίγο.

Μόλις ολοκληρώσετε την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ξεκινήστε να εργάζεστε με τις εργασίες και τις αναθέσεις σας βήμα προς βήμα.

 

#04. Ολοκληρώστε τρεις εργασίες

Όσο και να το θέλετε, αμέσως μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές, είναι απλά αδύνατο να ολοκληρώσετε την εργασία πάνω στην οποία δουλεύατε όλη τη χρονιά. Βάλτε στον εαυτό σας τον εξής στόχο: την ολοκλήρωση τριών επιτεύξιμων εργασιών την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα της επιστροφής σας στο γραφείο.

Με αυτό τον τρόπο θα βάλετε το μυαλό σας να εστιάσει ξανά και θα έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει πρόοδος στα projects σας.

 

#05. Οργανώστε και καθαρίστε τον χώρο σας

Μετά από δύο ή και περισσότερες εβδομάδες στον ήλιο και τη θάλασσα, είναι πολύ εύκολο να υποστείτε συμπτώματα στέρησης επιστρέφοντας σε ένα κλειστό περιβάλλον, και να διαπιστώσετε μείωση της παραγωγικότητάς σας. Ένας καλός τρόπος να επανέλθετε στην ρουτίνα σας; Καθαρίστε και αποσυμφορήστε τον χώρο σας.

Το να οργανώσετε και να καθαρίσετε το γραφείο σας με την επιστροφή στη δουλειά είναι σαν πατάτε το κουμπί επανεκκίνησης. Το τακτοποιημένο γραφείο βοηθά στο τακτοποιημένο μυαλό. Μην περιοριστείτε στην επιφάνεια εργασίας σας, τακτοποιήστε και τα συρτάρια ή ράφια. Εάν θέλατε πάντα να προσθέσετε και ένα μικρό φυτό στο γραφείο σας κάνετέ το τώρα. Η παραγωγικότητά σας θα σας ευγνωμονεί!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!