Περπάτησαν σε αμμουδιές. Σκαρφάλωσαν σε ορεινές πεζοπορίες. Χόρεψαν ξέφρενα στα βραδινά πάρτι κάτω από τον έναστρο ουρανό. Δροσίστηκαν στα κύματα της θάλασσας. Ανακάλυψαν μυστικά μονοπάτια σε γραφικά νησιά. Έτρεξαν ξυπόλητα στις ζεστές πέτρες. Έκαναν ορθοπεταλιά σε πανέμορφες ποδηλατικές διαδρομές.

Αυτό το καλοκαίρι, τα πόδια σας απόλαυσαν κάθε στιγμή ελευθερίας (και φυσικά και εσείς μαζί τους). Ήρθε τώρα λοιπόν η στιγμή να τα περιποιηθείτε, πριν τα κλείσετε για πολλούς μήνες στα παπούτσια. Δείτε πώς, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τα καλοκαιρινά προβλήματα

Η καλοκαιρινή ελευθερία, που περιγράψαμε παραπάνω για τα πόδια, έχει και μια άλλη όψη: αυτή της ταλαιπωρίας. Το καλοκαίρι, τα πέλματα, καθώς δεν διαθέτουν σμηγματογόνους αδένες, ειδικά στην περιοχή της φτέρνας, γίνονται πολλές φορές τραχιά, σκάνε και σκληραίνουν.

Από την άλλη μεριά, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα πόδια έχουν την τάση να πρήζονται. Συνήθως, παρατηρείται ένα ελαφρύ οίδημα, κυρίως στις γάμπες, που εξαπλώνεται σε όλο το πόδι στο τέλος της ημέρας. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη ζέστη και τις πολλές ώρες ορθοστασίας, με το πρήξιμο να συνοδεύεται πολλές φορές από κάψιμο και κράμπες.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Δείτε τις συμβουλές μας.

 

Φροντίδα νυχιών

Ας ξεκινήσουμε από τα νύχια. Τα νύχια μας αποτελούνται από κερατίνη, μια μορφή πρωτεΐνης που σε κανονικές συνθήκες είναι ανθεκτική και ελαστική. Αν μετά τις διακοπές παρατηρήσετε ότι τα νύχια των ποδιών σας σπάνε εύκολα ή είναι μαλακά και ξεφλουδίζουν, χρειάζεται να τα ενδυναμώσετε αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, ειδικά για τα νύχια, όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το μαγνήσιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των νυχιών, υπάρχει σε φρούτα, φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Για να διασφαλίσετε ότι τα νύχια σας λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο, μην ξεχνάτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το κόκκινο κρέας.

 

Απολέπιση

Πολλές φορές, τα πόδια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές έχουν μία θαμπή όψη. Ο υπεύθυνος για αυτή τη θαμπάδα είναι τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που πρέπει να απομακρυνθούν. Βάλτε στην ρουτίνα σας απολέπιση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τόσο για τα πόδια, όσο και για τις φτέρνες σας.

Για να κάνετε σωστή απολέπιση, εφαρμόστε κατάλληλη ποσότητα του προϊόντος σε βρεγμένο δέρμα στα πόδια σας, κάνετε απαλό μασάζ και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Μπορείτε εναλλακτικά, να δοκιμάσετε κάλτσες απολέπισης, εμποτισμένες με ενεργό υγρό, οι οποίες διαθέτουν μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Εάν το δέρμα των ποδιών σας είναι υπερβολικά σκασμένο και ξηρό, ίσως χρειαστεί να το προετοιμάσετε για απολέπιση χρησιμοποιώντας μία ηλεκτρική λίμα ποδιών.

 

Ενυδάτωση

Δεν υπάρχει απολέπιση χωρίς ενυδάτωση. Αμέσως μετά την απολέπιση λοιπόν, εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα κάτω άκρων της προτίμησής σας, για να επαναφέρετε στα πόδια σας τη βελούδινη υφή τους. Μία καλή ενυδατική ποδιών θα προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και επούλωση στο ταλαιπωρημένο, σκασμένο και ξηρό δέρμα.

Κρέμες ποδιών με ουρία, οι οποίες ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, συνιστώνται. Απλώστε την κρέμα στα πόδια και τις φτέρνες με κυκλικές κινήσεις και κάνετε μασάζ στο δέρμα. Περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Ιδανικά, εφαρμόστε την κρέμα κάθε μέρα, μετά το βραδινό ντους και πριν τον ύπνο.

 

Αφαίρεση κάλων

Το καλοκαίρι εκτός από αναμνήσεις, μπορεί να έχει αφήσει και κάλους ή φουσκάλες στα πόδια σας. Μην αμελείτε την αντιμετώπιση τυχόν κάλων, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επιθέματα. Εναλλακτικά, ένα χλιαρό ποδόλουτρο και απαλό τρίψιμο με ελαφρόπετρα μπορεί να βοηθήσει. Μην προσπαθήστε να αφαιρέσετε δια της βίας ένα κάλο, καθώς μπορεί να προκληθεί πόνος και ερεθισμός στο πόδι.

 

Αλλαγή παπουτσιών

Τα σανδάλια σας με τα εντυπωσιακά τους λουράκια, καθώς και τα κάθε λογής ανοιχτά καλοκαιρινά παπούτσια σας ήταν άνετα, κομψά, και πολλές φορές έκλεψαν την παράσταση. Τώρα, όμως πρέπει να πάρουν σιγά – σιγά τη θέση τους στη ντουλάπα. Οι εκτεθειμένες φτέρνες και η σκόνη του καλοκαιριού γίνονται πλέον παρελθόν με την επιστροφή μας από τις διακοπές. Προσπαθήστε να επαναφέρετε τα πόδια σας στη σωστή κατάσταση φορώντας ανατομικά και μαλακά υποδήματα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!