Κάποιες τις φαντάζεστε. Κάποιες ίσως όχι. Όμως, όλες τις χρειάζεστε και πρέπει να αποτελούν μέρος της καλοκαιρινής σας διατροφής. Εάν η τόσο απαραίτητη καλοκαιρινή ενυδάτωση σας φαίνεται κάπως βαρετή, όταν προέρχεται μόνο από το νερό, σημειώστε τις τροφές από το άρθρο μας που ακολουθεί.

Καλή σας όρεξη και καλή σας ενυδάτωση!

 

#01. Καρπούζι

Στρογγυλό, οβάλ, άσπορο, sugar baby, βιολογικό ή όπως αλλιώς το προτιμάτε, δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς καρπούζι. Το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο αποτελείται κατά 92% από νερό, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά ενυδατικό και δροσιστικό. Όμως, εκτός από την ενυδάτωση, το καρπούζι προσφέρει απαραίτητα μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, που βοηθούν στη λειτουργία των μυών.

Τέλος, πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, το καρπούζι υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και καταπολεμά το οξειδωτικό στρες. Απολαύστε το παγωμένο, σε φρουτοσαλάτες ή σε smoothies, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και γεμάτοι ενέργεια στις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

 

#02. Αγγούρι

Το αγγούρι έχει την τιμητική του στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για ενυδάτωση και δροσιά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (αλλά και της νύχτας, χάρη στις ελάχιστες θερμίδες του). Με καταγωγή από την Ινδία, ο καρπός της αγγουριάς καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες, προσφέροντας δροσιά και θρεπτικά συστατικά.

Το αγγούρι είναι απίστευτα ενυδατικό, με περιεκτικότητα σε νερό περίπου 95%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και στην καλή λειτουργία των νεφρών. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, του καλίου και του μαγνησίου.

 

#03. Ντομάτα

Με καταγωγή από το Περού και το Μεξικό, η ντομάτα, που από βοτανικής άποψης θεωρείται φρούτο (αν και πολλοί την κατατάσσουν στα λαχανικά), αποτελεί σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 2023 παρήχθησαν περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο ντομάτες στον πλανήτη!

Όμως, η θαυμάσια αυτή τροφή δεν είναι απλά δημοφιλής, αλλά και άκρως ενυδατική, καθώς μία και μόνο ντομάτα κρύβει μέσα της σχεδόν μισό ποτήρι νερό; Με 94% περιεκτικότητα σε νερό, μία μέτρια ντομάτα σάς προσφέρει 118 ml νερό, αλλά και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C και λυκοπένιο, το πολύτιμο αντιοξειδωτικό που προστατεύει την καρδιά και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.

 

#04. Μαρούλι

Το μαρούλι, που αναφέρεται ακόμα και από τον Ηρόδοτο στην αρχαιότητα με το όνομα “θρίδαξ”, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυλλώδη λαχανικά στον κόσμο. Καλλιεργείται εδώ και αιώνες, προσφέροντας φρεσκάδα, θρεπτικά συστατικά και γεύση σε πλήθος πιάτων, με τη μεγάλη του αξία να είναι φυσικά η ενυδάτωση.

Τα φύλλα του μαρουλιού είναι δροσερά και πλούσια σε υγρασία, καθιστώντας το μία ιδανική τροφή στη μάχη κατά της καλοκαιρινής αφυδάτωσης. Το μαρούλι περιέχει περίπου 95% νερό, με κάποιες ποικιλίες όπως το iceberg και το romaine να είναι οι πιο ενυδατικές από όλες. Σημειώνεται επιπλέον ότι το μαρούλι είναι καλή πηγή βιταμινών Α και Κ, καθώς και φυλλικού οξέος.

 

#05. Φράουλες

Οι φράουλες, που καλλιεργήθηκαν πρώτα από τους Γάλλους, είναι από τα πιο εντυπωσιακά φρούτα. Ζουμερές, κόκκινες, απολαυστικές, γλυκές, καλοκαιρινές, πολύχρωμες, και πάνω από όλα ενυδατικές! Με περιεκτικότητα σε νερό που φτάνει το 91% είναι ένας από τους μεγάλους σας συμμάχους στην καλοκαιρινή σας ενυδάτωση. Επιπλέον, οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Απολαύστε τις μόνες τους, σε smoothies ή σε σαλάτες.

 

#06. Γιαούρτι

Ας κάνουμε ένα διάλειμμα από τα φρούτα και λαχανικά, με μία τροφή που απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, και φυσικά το καλοκαίρι. Αν και το ίδιο το γιαούρτι δεν είναι υγρό όπως το νερό, περιέχει σημαντική ποσότητα νερού (περίπου 85 – 90%). Επιπλέον, το γιαούρτι καθώς καταναλώνεται συχνά με φρούτα ή ως μέρος smoothies, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική περιεκτικότητά του σε νερό και το δυναμικό ενυδάτωσής του.

 

#07. Κολοκυθάκια

Ταπεινά, αλλά πλήρως ενυδατικά! Τα κολοκυθάκια, όπως και πολλά άλλα λαχανικά, συμβάλλουν στην ενυδάτωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, που φτάνει το 95%. Εκτός από νερό, τα κολοκυθάκια είναι μια καλή πηγή ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, που βοηθούν στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού στα κύτταρα και τους ιστούς, υποστηρίζοντας τη συνολική ενυδάτωση.

 

Συμπέρασμα

Η ενσωμάτωση των παραπάνω τροφών στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης, να σας κρατήσει δροσερούς και να σας δώσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Να θυμάστε ότι ο συνδυασμός αυτών των τροφών με άφθονο νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε ενυδατωμένοι στη ζέστη. Καλό καλοκαίρι και καλή ενυδάτωση!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!