Παραδοσιακά στη χώρα μας, αλλά και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας, Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος είναι οι μήνες της χαλάρωσης, της ξεγνοιασιάς, της ανεμελιάς, της διασκέδασης, της παραλίας, της ηλιοθεραπείας, της περιπέτειας, της απόδρασης από τα συνηθισμένα, και της καλοκαιρινής ευφορίας.

Για κάποιους όμως, είναι, δυστυχώς, και οι μήνες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Δείτε γιατί συμβαίνει αυτή η θερινή έξαρση, και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια πάθηση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί (δηλαδή ρέει) προς τον οισοφάγο και τον φάρυγγα. Σε περιστατικά που η ΓΟΠ εμφανίζεται δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και προκαλεί βλάβες στον οισοφάγο, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής του ασθενούς, τότε μιλάμε για γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο.

Η ΓΟΠ αποτελεί χρόνια πάθηση, που μπορεί να διαρκέσει εφ’ όρου ζωής, για πολλούς ασθενείς. Είναι η δεύτερη συχνότερη νόσος του γαστρεντερικού συστήματος μετά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) και υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου το 20% των ανθρώπων στις δυτικές χώρες.

 

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι:

  • Οπισθοστερνικό καύσος: αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, η γνωστή για τους πάσχοντες “καούρα”
  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος στο στομάχι
  • Ερυγές (ρεψίματα)
  • Επιστροφή όξινου υγρού στο στόμα
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ξηρός βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα
  • Επίμονος πόνος στο λαιμό
  • Φλέγματα
  • Βραχνή φωνή.

Ο πόνος και η καούρα συνήθως ακολουθούν τα γεύματα και εντείνονται όταν αυτά είναι μεγάλα και συνοδεύονται από την κατανάλωση άφθονων υγρών. Τα συμπτώματα υποχωρούν σε όρθια ή καθιστή θέση, ενώ επιδεινώνονται σε θέσεις επίκυψης ή κατάκλισης.

 

H καλοκαιρινή έξαρση

Η αιτία της καλοκαιρινής έξαρσης γαστροοισοφαγικών παλινδρομήσεων είναι ο καλοκαιρινός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες που τον συνοδεύουν. Ας δούμε τους κυριότερους ενόχους.

 

Ντομάτα

Η ντομάτα κυριαρχεί σε όλα τα τραπέζια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χάρη στη φρέσκια και ζουμερή της γεύση που προσθέτει “αυτό το κάτι” σε σαλάτες, σάλτσες και πολλά πιάτα. Ωστόσο, λόγω της υψηλής της οξύτητας, η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να πυροδοτήσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Λιπαρά

Τα λιπαρά τρόφιμα απαιτούν περισσότερο χρόνο για πέψη, οπότε παραμένουν στο στομάχι, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για να την αποφύγετε, αντικαταστήστε τροφές που παραδοσιακά επιλέγονται στις καλοκαιρινές διακοπές όπως η πίτσα, ο γύρος και τα λουκάνικα με σουβλάκι κοτόπουλο ή μπιφτέκι γαλοπούλας.

Επίσης, προτιμήστε, αντί για τηγανητές πατάτες, ψητά λαχανικά, τα οποία είναι πιο θρεπτικά και ευκολότερα στη χώνεψη. Τέλος, τα γλυκά και τα παγωτά είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά, οπότε προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με φρούτα.

 

Πικάντικα

Τα πικάντικα φαγητά αποτελούν πρόκληση για τον ουρανίσκο, αλλά, ατυχώς, και για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τυροκαυτερή στις ταβέρνες, τσίλι στα μεξικάνικα, μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στα ψητά και πολλά ακόμη πικάντικα εδέσματα μπορούν να πυροδοτήσουν την επιστροφή οξέων στον οισοφάγο. Προτιμήστε μαγειρευτά φαγητά με ήπιες γεύσεις.

 

Αλκοόλ

Ένα καλοκαιρινό ποτηράκι παραπάνω χαλαρώνει τη διάθεση, αλλά, δυστυχώς και τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά από την κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο. Για όσους προσπαθούν να ηρεμήσουν το στομάχι τους, η ιδανικότερη επιλογή είναι ένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.

 

Καφεΐνη

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το αλκοόλ, η καφεΐνη χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για όσους ταλαιπωρούνται από την πάθηση, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών και τροφίμων, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, ιδίως πριν τον ύπνο.

 

Εσπεριδοειδή

Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει λεμονάδα, ιδανικά της γιαγιάς. Τα εσπεριδοειδή είναι όμως, δυστυχώς, και ένας από τους κύριους λόγους παλινδρόμησης. Αποφεύγετε δροσιστικά ροφήματα όπως η πορτοκαλάδα, η λεμονάδα και ο χυμός γκρέιπφρουτ, καθώς είναι πολύ όξινα. Δοκιμάστε νερό σκέτο ή αρωματισμένο με μια φέτα αγγούρι (εναλλακτικά λίγο καρπούζι ή πεπόνι), που δροσίζει και ενυδατώνει χωρίς να αλλάζει το pH του στομάχου.

 

Πέραν των διατροφικών συνηθειών

Το καλοκαίρι, το ωράριό μας “παρατείνεται”, κάποιες φορές πολύ πέρα από το συνηθισμένο. Αυτό όμως είναι ό,τι χειρότερο για εμφάνιση ΓΟΠ, για αυτό προσπαθήστε να τρώτε το βραδινό σας γεύμα αρκετές ώρες πριν την κατάκλιση. Επιπλέον, αν είστε επιρρεπείς στην παλινδρόμηση, προσπαθήστε να συνδυάζετε τον καλοκαιρινό σας ύπνο με αρκετά μαξιλάρια, καθώς η ελαφριά όρθια στάση κατά τον ύπνο βοηθά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!