Η λίστα με τα πράγματα που χρειάζεται να ετοιμάσετε για την παραλία είναι ατελείωτη! Μαγιό, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σανδάλια, flip flops, τσάντα, καρέκλα, ξαπλώστρα, ψυγειάκι, μάσκα, περιοδικά, φρίσμπι, ρακέτες, μπάλες και τόσα ακόμη. Μήπως όμως, στην προσπάθειά σας να είστε “beach ready” για τα πάντα, αμελήσατε κάτι σημαντικό;

Μιλάμε, φυσικά, για το σώμα σας. Δείτε πώς αυτό το καλοκαίρι θα αποκτήσετε “σώμα παραλίας”, με τις συμβουλές μας που ακολουθούν. 

 

#01. Τέλος στα σνακ

Τα σνακ, ακόμη και τα υγιεινά σνακ, μπορούν να καθυστερήσουν την απώλεια βάρους και να σας αποτρέψουν από το να χάσετε αυτά τα τελευταία κιλά. Μερικές επιπλέον θερμίδες εδώ και εκεί προστίθενται γρήγορα και σας εμποδίζουν να κάνετε τη διαφορά στην παραλία. Αντί για σνακ, προτιμήστε ισορροπημένα γεύματα τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.

 

#02. Προτεραιότητα στην πρωτεΐνη

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης είναι σημαντική για την αύξηση της μυϊκής μάζας.  Ωστόσο, η πρωτεΐνη παίζει επίσης ρόλο στην απώλεια λίπους. Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη μάς βοηθά να αισθανόμαστε πιο χορτασμένοι, με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η πρωτεΐνη μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης (γνωστή και ως “ορμόνη της πείνας”), ενώ ενισχύει επίσης τα επίπεδα του πεπτιδίου YY, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτασμένοι.

 

#03. Αποχή από μπύρα, κρασί και κοκτέιλ

Ποιος είπε ότι το σώμα παραλίας δεν χρειάζεται θυσίες; Μία από αυτές είναι η αποχή από το αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μηδενικά ή ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, αλλά πολλές “κενές” θερμίδες. Υπάρχουν σχεδόν 155 θερμίδες σε ένα μικρό μπουκάλι μπίρας και 125 θερμίδες σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Μια βραδινή έξοδος με πολλά ποτά (ειδικά κοκτέιλ) μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη μερικών εκατοντάδων επιπλέον θερμίδων. Τέλος, το αλκοόλ τείνει να μειώνει τις αναστολές μας και να μας κάνει λιγότερο πιθανό να τηρούμε τη διατροφή μας. 

 

#04. Τρώτε τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 80% έως 90% των γυναικών (και λιγότερο από 10% των ανδρών). Η δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας επικεντρώνεται στην αποφυγή λιπαρών τροφών που συσσωρεύονται στα λιποκύτταρα ενώ στοχεύει επίσης στον περιορισμό των υδατανθράκων, της ζάχαρης και των λιπιδίων. Μερικές από τις οδηγίες διατροφής περιλαμβάνουν φρούτα όπως ο ανανάς, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή, υδατάνθρακες ολικής άλεσης, λευκό κρέας ψητό ή στον ατμό με λίγο λάδι, και λευκό ψάρι.

 

#05. Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα

Σίγουρα δεν θέλετε να κάνετε όλη την προσπάθεια για γραμμωμένο σώμα και να εμφανιστείτε στην παραλία με πρησμένη κοιλιά! Για αυτό, αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση νερού (διαβάζετε πάντα τις ετικέτες). 

Παραδόξως, υπάρχουν υγιεινές τροφές που μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα, όπως για παράδειγμα, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κλπ). Για να αποτρέψετε την κατακράτηση νερού, τρώτε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μπανάνες, αβοκάντο, ακτινίδια και πορτοκάλια. Καλές λύσεις για τη μείωση του φουσκώματος είναι τα σπαράγγια και τα αγγούρια.

 

#06. Κοιμηθείτε 7-9 ώρες κάθε βράδυ

Το σώμα παραλίας ξεκινά από το κρεβάτι σας. Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου σωματικής διάπλασης, καθώς επιτρέπει στο σώμα σας να ανακάμψει και να επανορθώσει τους μύες. Η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει την ορμονική σας ισορροπία και να σας προκαλέσει υπερβολική πείνα. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που στερούνται ύπνου καταναλώνουν περισσότερα σνακ αργά το βράδυ, και είναι πιο πιθανό να επιλέξουν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

 

#07. Αυξήστε τη γενική σας σωματική δραστηριότητα

1 ώρα διάδρομος και 23 ώρες καναπές δεν θα σας οδηγήσουν στο σώμα που φαντάζεστε. Η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας χωρίς άσκηση θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της προπόνησής σας, και θα διευκολύνει τη διατήρηση ενός σώματος στην παραλία μέχρι το φθινόπωρο. Απλές αλλαγές, όπως το να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή τα διαλείμματα για περπάτημα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

 

#08. Μην παραμελείτε το πάνω μέρος της πλάτης

Το σώμα παραλίας σημαίνει λεπτή μέση, είμαστε σύμφωνοι! Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι οι δυνατοί, καλά ανεπτυγμένοι μύες στο πάνω μέρος της πλάτης θα κάνουν τη μέση να φαίνεται μικρότερη και πιο κομψή. Στις μέρες που απομένουν, ξεκινήστε να σμιλεύετε το πάνω μέρος της πλάτης σας. Υπάρχουν δεκάδες ασκήσεις για γρήγορα αποτελέσματα που θα βρείτε τόσο online όσο και στο γυμναστήριό σας.

 

#09. Βελτιώστε τη στάση του σώματος

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια να καμπουριάζουμε, κάτι που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τη χρήση κινητών και υπολογιστών. Για να μη μοιάζετε λοιπόν με… Νεάντερταλ της παραλίας, βελτιώστε τη στάση του σώματός. Διατατικές ασκήσεις και ευθυγράμμιση του σώματος όταν κάθεστε είναι απαραίτητες. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

#10. Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος σας φέρνει πιο κοντά στο ψυγείο και πιο μακριά από το σώμα που ονειρεύεστε. Επομένως είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τα επίπεδα του άγχους για να προετοιμάσετε το σώμα σας για την παραλία. Δοκιμάστε δραστηριότητες όπως γιόγκα, διαλογισμός ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με φίλους και συγγενείς για αυτό που σας ενοχλεί ή να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!