Υγεία της καρδιάς σε κάθε ηλικία: 40, 50, 60 και μετά
Όσο κάνουμε υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δεκαετίας της ζωής μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνουμε υγιείς όσο μεγαλώνουμε, αποφεύγοντας ασθένειες και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα ζωής.
Η μέση ηλικία είναι η στιγμή να εστιάσουμε στην υγεία μας, για τώρα και για το μέλλον.
Νιώθοντας καλά στα 40
Τα 40 μπορεί να είναι γεμάτα με τη δουλειά και την ανατροφή των παιδιών, αλλά δεν πρέπει να παραμελούμε την προσωπική μας ευεξία.
Παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που υπάρχουν ή όχι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι ιδιαίτερα προγνωστικοί για το είδος της υγείας που θα έχει κάποιος στα 65, 75 και 85.
Τα καινούρια δεδομένα συγκλίνουν στο ότι όσοι δεν είχαν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου έζησαν περισσότερο καθυστερώντας την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων ή άλλων χρόνιων ασθενειών και εξοικονομώντας χρήματα από την υγειονομική περίθαλψη στα τελευταία τους χρόνια.
Η υγεία της καρδιάς στις δεκαετίες των 50 και των 60
Η καρδιαγγειακή υγεία επηρεάζει την ικανότητά μας να ζούμε μια παραγωγική ζωή καθώς μεγαλώνουμε, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς μας να εργαζόμαστε στη μέση ηλικία.
Για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί καρδιαγγειακή νόσο, αλλά παράγοντες κινδύνου μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται σε αυτήν την περίοδο και τα συμπτώματα της νόσου να γίνουν πιο εμφανή στη συνέχεια.
Η δεκαετία των 50 και των 60 είναι συχνά μια εποχή που οι άνθρωποι συσσωρεύουν περισσότερο βάρος αυξάνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από την καθιστική ζωή και να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων.
Από τα 60 και μετά
Τα ιατρικά προβλήματα μπορεί να γίνουν πιο συχνά. Επομένως, οι καθημερινές μας συνήθειες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.
Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τι τρώμε.
Επιλέγουμε τροφές που παρέχουν καύσιμο στον οργανισμό ή τροφές που είναι κυρίως κενές θερμίδες με μικρή θρεπτική αξία; Πιθανότατα γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα γεμάτα κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, όπως τα πατατάκια και σνακ σε σακουλάκια, δεν είναι τα καλύτερα για την καρδιά. Ενώ αυτές οι τροφές είναι εντάξει με μέτρο, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην κατανάλωση φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων και να έχουμε μεγάλη ποικιλία.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών.
Σε όποια ηλικία και να είμαστε, η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν επίσης επιλογές που έχουν άμεσο όφελος στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αξίζει τον κόπο!
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!