Ίσως έχετε γίνει ειδικοί στις δίαιτες με τα περίεργα ονόματα. Μπορεί να έχετε δοκιμάσει όλες τις τελευταίες μόδες αδυνατίσματος. Ίσως να έχετε περάσει από κάθε δίαιτα που κυκλοφορεί στον πλανήτη, ακόμα και από αυτήν που προτιμούν τα super models. Και ίσως να τα έχετε κάνει όλα αυτά και να χρειάζεται ακόμη να χάσετε βάρος.

Βάλτε μία άνω τελεία και σκεφθείτε. Το πρόβλημά σας δεν είναι αν κάνετε λάθος, αλλά τι κάνετε λάθος. Για αυτό τον λόγο, συγκεντρώσαμε για εσάς, σε ένα άρθρο, τα 10 μεγαλύτερα λάθη στο αδυνάτισμα. Ίσως κάνετε ένα, δύο, περισσότερα ή όλα από αυτά. Διαβάστε τα λοιπόν και προσπαθήστε, στην επόμενη και τελειωτική προσπάθεια απώλειας κιλών να τα αποφύγετε.

 

Λάθος #01. Υπερβολική έμφαση στη ζυγαριά.

Παρά τη δίαιτα, η βελόνα της ζυγαριάς δεν μετακινείται – ή δεν μετακινείται όσο εσείς πιστεύετε ότι θα έπρεπε. Όμως, ο αριθμός που δείχνει η ζυγαριά σας είναι ακριβώς αυτό: ένας αριθμός. Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να υπάρξει διακύμανση βάρους έως και 2 κιλών, ανάλογα με την τροφή και τα υγρά που καταναλώσατε.

Ακόμη ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών και αύξηση της ένδειξης της ζυγαριάς. Επιπρόσθετα, εάν γυμνάζεστε, μπορεί να χάνετε λίπος και να κερδίζετε μυς – τα ρούχα πλέον σας πέφτουν στη μέση, αλλά η ζυγαριά δεν λέει να “πέσει”. Για όλα αυτά, μην δίνετε υπερβολική έμφαση στη ζυγαριά για να μην απογοητεύεστε χωρίς λόγο.

 

Λάθος #02. Παίρνετε περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζετε.

Όταν κάνουμε δίαιτα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να υποτιμούμε τον αριθμό των θερμίδων που πραγματικά καταναλώνουμε. Σε αμερικανική έρευνα, μία ομάδα παχύσαρκων ατόμων ανέφερε ότι κατανάλωνε 1000 θερμίδες την ημέρα. Όμως εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι στην πραγματικότητα κατανάλωναν περίπου 2000 θερμίδες την ημέρα.

 

Λάθος #03. Υπερβολικά λίγη ή υπερβολικά πολλή γυμναστική.

Συνήθως, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ασκείται και δεν τρώει σωστά, κάτι που συνεχίζει να κάνει και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Η απουσία γυμναστικής δεν θα βοηθήσει την προσπάθειά σας. Από την άλλη πλευρά όμως και η υπερβολική γυμναστική είναι λάθος, καθώς μπορεί να σας αγχώσει και, το κυριότερο, δεν είναι διατηρήσιμος τρόπος ζωής σε βάθος χρόνου.

 

Λάθος #04. Επιλογή τροφών με χαμηλά λιπαρά ή “τροφών για δίαιτα”.

Όλες αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν πολλές φορές το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλιστα, πολλές από αυτές είναι γεμάτες με γλυκαντικές ουσίες για να βελτιώσουν τη βασικά άνοστη γεύση τους, και είναι πολύ πιθανό να σας κάνουν να πεινάτε ακόμη περισσότερο. Προτιμάτε τροφές καθόλου ή ελάχιστα επεξεργασμένες.

 

Λάθος #05. Υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίτε με τη γυμναστική.

Η γυμναστική δεν είναι η πανάκεια που νομίζετε και σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει θαύματα εν μία νυκτί. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι καίνε πολλές περισσότερες θερμίδες με τη γυμναστική από αυτές που πραγματικά καίνε, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν και να τρώνε περισσότερο. Δεν έχουν τύψεις γιατί “γυμνάστηκαν”!

 

Λάθος #06. Τρώτε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ναι, ο διαιτολόγος συνέστησε περισσότερα μικρά γεύματα αντί για λιγότερα μεγάλα. Αλλά… πόσα περισσότερα; Όταν τα μικρά αυτά γεύματα γίνουν δέκα ή δώδεκα την ημέρα, τότε κάνουν μία μεγάλη ζημιά στην προσπάθειά σας. Προσπαθήστε να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και όχι πολλές φορές την ημέρα.

 

Λάθος #07. Αντικαθιστάτε τη ζάχαρη με χυμούς.

Αυτό που φεύγει “έξω από το παράθυρο” σχεδόν σε κάθε δίαιτα είναι η ζάχαρη. Όμως, το να πίνετε φρουτοχυμούς είναι σαν να τη βάζετε ξανά από την πίσω πόρτα. Οι φρουτοχυμοί είναι γεμάτοι ζάχαρη (για παράδειγμα ένας χυμός μήλου 330 ml χωρίς γλυκαντικά έχει 36 γραμμάρια σακχάρων). Μελέτες έχουν δείξει ότι οι “αθώοι” χυμοί οδηγούν σε συνολική κατανάλωση περισσότερών θερμίδων ημερησίως.

 

Λάθος #08. Δεν κρατάτε αρχείο.

Ίσως νομίζετε ότι η καταγραφή κάθε μπουκιάς και κάθε γουλιάς είναι μια ιδιότυπη μορφή σκλαβιάς που δεν την αντέχετε. Όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κρατάτε κάποιου είδους αρχείο για τη δίαιτά σας έχετε καλύτερη εικόνα τόσο θερμιδικά όσο και διατροφικά. Η τεχνολογία πλέον στις μέρες μας είναι σύμμαχός σας με τα πολλά tracking apps που κυκλοφορούν.

 

Λάθος #09. Δεν διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφών

Πολλές φορές αδιαφορείτε, αγνοείτε ή δεν διαβάζετε σωστά τις πληροφορίες στις ετικέτες των τροφών. Πολλές τροφές για παράδειγμα, δίνουν τη θερμιδική αξία “ανά μερίδα”, όταν είναι σίγουρο ότι εσείς θα καταναλώσετε όλο το πακέτο. Έχουν πολύ μεγάλη διαφορά οι γαρίδες λαδολέμονο με “300 θερμίδες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων” από τη συσκευασία των 300 γραμμαρίων. Κάντε τον πολλαπλασιασμό.

 

Λάθος #10. Βάζετε τον πήχη υπερβολικά ψηλά.

Η απώλεια κιλών, ένα όμορφο σώμα, υγεία και μακροζωία είναι στόχοι οι οποίοι μπορούν πράγματι να σας παρακινήσουν. Όμως το να έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ εις βάρος σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που περίμεναν να χάσουν το περισσότερο βάρος ήταν και αυτά που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν ένα πρόγραμμα δίαιτας μετά από 6 έως 12 μήνες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!